TÉMÁK, Kategóriák

Milyen betegségekre utalhat a vizeletben megjelenő vér?

598
HOZZÁSZÓLÁS:

A vizeletben látható vér fontos tünet. Feltétlenül komolyan kell venni, és okát mindgyakori-vizelesi-inger-holyaghurut-11en esetben fel kell deríteni.

FONTOS!

Ha a vizeletben vért veszünk észre, egyéb panasz nélkül Is feltétlenül forduljunk orvoshoz. Lehetséges, hogy a vérzés valamilyen súlyos betegségre vezethető vissza, ezért okát mindig tisztázni kell. A balesetet követő véres vizelet valamilyen belső sérülésre utal.

Mely betegségek okozhatnak véres vizeletet?

Vese-, illetve vesemedence-gyulladás

Vesegyulladás esetén gyakran a vesemedence is érintett – és fordítva. A vese-, illetve vesemedence-gyulladás nőknél gyakoribb megbetegedés, mint férfiaknál. Elsősorban a terhesség alatt fordul elő.

Rendszerint bakteriális eredetű. A gyulladás általában heves tünetekkel (láz, hidegrázás, fejfájás, hányás, az érintett vese felőli kólikás görcsök) jár. A fájdalom az ágyékba vagy a válltájékba is sugározhat. A vizeletben vér jelenhet meg.

A vese-, illetve vesemedence-gyulladás feltétlenül kezelendő. Az orvos gyulladásgátló gyógyszereket ír elő.

Hólyaghurut

A hólyaghurut fájdalmas vizelési ingerrel jelentkezik, vizeléskor égető érzést vált ki. A hólyaghurut szintén gyakoribb a nők esetében, mint a férfiaknál.

A nők rövid húgycsövén keresztül ugyanis a baktériumok könnyen feljuthatnak a hólyagba. Súlyos esetben vér-és hólyagnyálkahártya foszlányok jelennek meg a vizeletben.

A hólyaghurut kezelése során a görcsoldó és vizelethajtó gyógyszerek mellett bőséges folyadékbevitel javasolt. Makacs esetekben a terápiát antibiotikus kezeléssel egészítik ki.

Vesekő, hólyagkő

A vándorló vese-, illetve hólyagkő a vizeletben jól látható vérzést okozhat.

A kő távozásáig gyakran tünetmentes, csak távozása során észlelhető. Sok esetben viszont erős fájdalommal, görcsökkel, lázzal, hányingerrel jár. Ha a kő magától nem távozik, mesterségesen kell eltávolítani.

A beavatkozás történhet a húgyutakon keresztül felvezetett eszközzel, műtéti úton, illetve újabban – egyes kórházakban – műtét nélkül, kíméletesebb, kőzúzó módszer segítségével.

Vizeletvizsgálat menstruáció idején

A női húgy-ivarszervek anatómiai viszonyai következtében menstruáció esetén normális esetben is véres lehet a vizelet. Ilyenkor a vizeletvizsgálat téves eredményt ad.

Ha a vizeletvizsgálati lelet a menstruáció Idején vért jelez a vizeletben, érvényessége kérdéses.

Daganat, sipoly

A prosztata-, a vese-, illetve a hólyagtumor első jele a véres vizelet. A daganat nem feltétlenül rosszindulatú, mégis minden esetben feltétlenül fontos a körültekintő kivizsgálás és a pontos diagnózis.

Prosztatatumor esetén az ondóban (ejakulátum) is vér jelenhet meg.

A hólyagsipoly szintén véres vizelettel járhat.

Endometriózis

Egyes nőknél a menstruációs ciklus során bizonyos szervekben – a hólyagban, a bélben, az orrüregben -úgynevezett „eltévedt” méhnyálkahártya található, amely ugyanúgy viselkedik, mint a valódi méhnyálkahártya.

Itt is a ciklusnak megfelelő folyamatok zajlanak le. A hólyagban ülő méhnyálkahártya-szövet a menstruáció idején a vizeletben megjelenő vérzést okoz.

Endometriózis esetén a menstruáció rendszerint fájdalmas görcsökkel, erőteljes vérzéssel jár.

Hemoglobinuria

Erős, hosszadalmas fizikai megterhelést, például tartós gyaloglást követően az izomzatból szétesett vörös vértestek gyűlhetnek fel a vizeletben, ezért a vizelet sötétre színeződik.

Ez az úgynevezett „Marsch-hemo-globinuria” a kimerültség jele. Szerencsére gyorsan rendeződik.

Néhány súlyos betegség – például a vérmérgezés, a tífusz, a malária, bizonyos mérgezések és a hemolitikus anémia –tartós hemoglobinuriát okozhat.

598
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]